Sportmassage
Sportmassage is niet alleen bedoeld voor sporters maar ook voor iedereen die wel eens last heeft van bijvoorbeeld een vastzittende nek en/of schouders of gewoon na een drukke werkdag. Sportmassage is eigenlijk veel breder dan het in eerste instantie lijkt. Een belangrijk onderdeel is de massage zelf, maar bijvoorbeeld ook: Onderzoek naar lichaamshouding en bewegingspatronen. Adviseren over omgaan met blessures of andere lichamelijke ongemakken. Opsporen van verhardingen in de spieren. Kortom: een algehele ondersteuning en begeleiding van de sporter en niet-sporter door een professionele sportmasseur.
Uit het oogpunt van de sporter kan het doel van sportmassage drieledig zijn:
- Preparatief: (voorbereidend) Vóór het leveren van een prestatie moet het lichaam in de ‘prestatiestand’ gebracht worden. Dit doe je door middel van een warming-up. Sportmassage is geen vervanging van een warming-up maar kan er wel een onderdeel van zijn. De spieren moeten onder meer een ‘prikkel’ krijgen en goed worden doorbloed. Naast de fysieke voorbereiding ondergaan sporters tevens sportmassage om zich mentaal voor te bereiden op de te leveren sportprestatie.
- Preventief: voorkomend bewerkstelligen van een goede doorbloeding waardoor de kans op het ontstaan van een blessure wordt verminderd.
- Curatief: (genezend) het herstellen van het lichaam na een zware inspanning. Het afvoeren van afvalstoffen (melkzuur). Hierdoor wordt spierpijn verminderd of zelfs voorkomen. De duur van de sportmassage varieert van 30 tot 60 minuten. Deze massage kan gecombineerd worden met één van de andere behandelmethodes.
Veel van mijn cliënten zijn individuele sporters zoals hardlopers, wielrenners, schaatsers, mountainbikers en wandelaars. Veelal maken zij gebruik van een massage tijdens de voorbereiding naar een evenement toe en vaak als nazorg om de spieren weer te laten ontspannen. Ook geschikt voor een beginnende sporter of recreant. Je hoeft geen topsporter te zijn. Iedereen presteert op zijn eigen niveau.