Manuele lymfedrainage!

Een zachte lichte drukpomp "massage" voor afvoeren van vocht.

Vocht afvoerende massage

Manuele lymfedrainage

Veelal toegepast bij sporttrauma zoals een dikke enkel of knie om het vocht versneld af te voeren! Deze techniek kan ook fijn zijn voor het verlichten van hoofdpijn!

Het menselijke lichaam bestaat voor 2/3 deel uit vocht. Dit vocht bevindt zich in en rondom alle lichaamscellen, de bloedbanen, lymfebanen en de hersenbanen. Zeer veel processen verlopen via dit lichaamsvocht. Onder meer het vervoer van zenuwprikkels, hormonen of schadelijke stoffen (bijv. bacteriën) en het uitwisselen van stoffen (bijv. bouw-, afbraakstoffen) of van gassen (bijv. zuurstof, koolzuurgas). Deze processen via het lichaamsvocht noemen we de waterhuishouding. Het lichaam is in een optimaal evenwicht als de waterhuishouding in een optimale conditie verkeert.


Het lymfestelsel (lymfevaten en lymfeknopen) speelt een belangrijke rol bij het scheppen en onderhouden van de ideale leefomgeving voor onze lichaamscellen. Het is namelijk de lymfe die daar een voedende, zuiverende en drainerende rol vervult. Lymfedrainage is dus een normale, natuurlijke functie in ons lichaam. Deze functie kan echter bemoeilijkt worden als gevolg van een ongeval, ziekte of stress. In dit geval kan de drainage van de lymfe manueel (met de handen) geoptimaliseerd worden. Manuele Lymfedrainage is een zachte massagevorm en is op het gehele lichaam toepasbaar.


Ze heeft als doel:

  • De vochtdoorstroming te stimuleren en eventuele stagnatie op te heffen,
  • De immuniteit (weerstand) te verhogen, de stress te verlagen en het hormonale stelsel te optimaliseren.
  • De waterhuishouding wordt direct beïnvloed door de stimulatie van het lymfesysteem, en indirect door het dempen van het verhoogd stressniveau in het lichaam.

Bij Manuele Lymfedrainage wordt ritmisch een heel zachte, spiraalvormige druk uitgeoefend op de lymfeklieren en lymfebanen; de richting wordt bepaald door de stroomrichting van het lymfestelsel. Heel belangrijk daarbij is het ritme van deze 'handgreep'. Dat ritme moet namelijk exact overeenkomen met het openen en sluiten van de kleppen in de lymfebanen en in de haarvaatjes, want alleen dan kan al het 'overtollige' lichaamsvocht goed worden afgevoerd. De behandeling, waarbij de patiënt meestal ligt, heeft plaats bij een aangename temperatuur en in een uiterst ontspannen sfeer. Om dit laatste te bereiken, wordt vaak verzocht tijdens de behandeling niet te praten.


De duur van de behandeling is afhankelijk van de klacht en zal vrijwel pijnloos zijn. De behandeling begint, indien nodig, met een uitgebreid gesprek, waarin o.a. duidelijk zal worden hoe het lichaam (de mens) functioneert. De massage begint bij de lymfeklieren in de hals (de basis) gevolgd door, afhankelijk van de klacht, de lymfeklieren in de buikstreek, oksels, liezen en het gelaat.

Vocht afvoerende massage

De gecombineerde behandeling

De afgelopen jaren heb ik me gespecialiseerd in diverse soorten massages en behandeltechnieken. Afhankelijk van het voor jou te behalen doel, pas ik de meest geschikte efficiënte technieken en behandelmethoden toe. Vaak is het dan een gecombineerde behandeling. Het makkelijke is dat je dan niet hoeft te kiezen uit de hoeveelheid behandelmethoden. Deze zachte massage kan ook gecombineerd lymfetaping of met Emmett lymfedrainage.

In overleggen kunnen bepalen wat het beste is voor een zo goed mogelijk resultaat.

Alleen een lymfedrainage kan natuurlijk ook!

Vocht afvoerende massage, hormonen in balans

Meest gekozen is een gecombineerde behandeling op maat!

Een slimme combinatie van behandelingen helpt maximaal om zowel lichaam als geest te laten ontspannen. Wat voor jou het beste is voor een zo goed mogelijk resultaat met de juiste tijd en aandacht!

Lymfedrainage is goed te combineren met andere technieken zoals Emmett en Bowen TBT of kan ondersteund worden met lymfetaping!